2024.07.16.

Fedezd fel a szolgáltatásmarketing titkait és a HIPI-elv fontosságát a céged sikeréhez! Részletek a cikkben.

Szolgáltatásmarketing jellemzői és hatékonysága

A szolgáltatásmarketing különleges megközelítéseket és stratégiákat igényel, mivel a szolgáltatások természete alapvetően különbözik a fizikai termékekétől. Ezen cikk áttekinti a szolgáltatásmarketing legfontosabb jellemzőit és a HIPI-elv fontosságát.

A szolgáltatásmarketing alapjai

A szolgáltatásmarketing központi eleme a szolgáltatások értékesítése és népszerűsítése. Szolgáltatások alatt olyan tevékenységeket értünk, amelyek nem fizikai termékek, hanem emberek által nyújtott értékek, mint például tanácsadás, oktatás vagy karbantartás. Ennek egyik sajátossága, hogy a vásárlók szemében ezek a szolgáltatások nehezebben nyernek státuszt, mint például egy iPhone vagy egy Mercedes.

Termékmarketing vs. szolgáltatásmarketing

Míg a termékmarketing fókuszában a termékek sajátosságai, előnyei és minősége áll, addig a szolgáltatásmarketing inkább a bizalom építésére és az ügyfelek elégedettségének biztosítására összpontosít. A szolgáltatások vevői nem tudják előre tesztelni a szolgáltatást, így a hangsúly a szolgáltatás minőségén, a megbízhatóságon és az ügyfél élményén van.

A HIPI-elv

A HIPI-elv négy fontos jellemzőt határoz meg, amelyek a szolgáltatások minőségét és jellemzőit írják le:

 1. Heterogeneity (Ingadozás): Az egyes szolgáltatások minősége ingadozhat, még akkor is, ha ugyanaz a személy végzi el azokat.
 2. Intangibility (Megfoghatatlanság): A szolgáltatások nem tárgyiasultak, így nem foghatóak meg, nem láthatóak vagy ízlelhetőek.
 3. Inseparability (Elválaszthatatlanság): A szolgáltatás nyújtása és igénybevétele egyidejűleg történik, és szorosan összekapcsolódik.
 4. Perishability (Romlékonyság): A szolgáltatások nem raktározhatóak, és nem értékesíthetőek másodkézből.

Fix áras és árajánlatos szolgáltatások

A szolgáltatások két nagy csoportra oszthatók:

 1. Fix áras szolgáltatások: A szolgáltató előre meghatározott árat kínál, például fodrászat vagy éttermi szolgáltatások esetén.
 2. Árajánlatot igénylő szolgáltatások: Ezek esetében a szolgáltatás árazása előzetes felmérést igényel, mint például az építőipari munkák vagy a keresőoptimalizálás.

A 7P marketing mix szerepe

A 7P marketing mix modell jól alkalmazható a szolgáltatásmarketing területén. A hagyományos 4P elemek (Termék, Ár, Hely, Promóció) mellett a szolgáltatások esetében további három elem is fontos:

 1. Folyamatok (Processes): A szolgáltatás nyújtásának lépései és a kapcsolattartás minősége.
 2. Emberek (People): Az alkalmazottak és az ügyfelek közvetlen és közvetett résztvétele a szolgáltatásban.
 3. Fizikai bizonyítékok (Physical Evidence): Azok az elemek, amelyek alapján az ügyfelek megítélik a szolgáltatást, például a helyszín, az alkalmazottak vagy a marketing anyagok.

Az online marketing szerepe

Az online marketing kiemelt szerepet játszik a szolgáltatásmarketing területén. A digitális platformok használata révén a cégek hatékonyabban kommunikálhatnak ügyfeleikkel, és jobban érthetik igényeiket. Az online marketing eszközei, mint például az email marketing vagy a keresőoptimalizálás, segíthet abban, hogy új ügyfeleket vonzzanak be és javítsák a vállalat online jelenlétét.

Zárszó

A szolgáltatásmarketing speciális megközelítéseket igényel, amelyek középpontjában a bizalom építése és az ügyfél elégedettségének biztosítása áll. A HIPI-elv és a 7P marketing mix modell alkalmazása segíthet a marketing szakembereknek abban, hogy jobban megértsék és kielégítsék az ügyfelek igényeit, valamint javítsák a szolgáltatás minőségét. Az online marketing eszközök hatékony használata pedig elengedhetetlen a modern szolgáltatásnyújtás sikeréhez.

Webshop üzemeltetés: hogyan válaszd ki a legjobb megoldást?

A webshop üzemeltetés bonyolult és több tényezőt igénylő folyamat, melynek sikeres végrehajtása hosszú távon hozhat nyereséget. Ebben a cikkben bemutatjuk, mik azok az alapvető lépések és költségek, amelyeket figyelembe kell venni egy webshop működtetése során. Az alábbiakban részletesen tárgyaljuk az üzemeltetéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

Webshop indítás költségei

A webshop üzemeltetés első nagy lépése a webshop indítás költségeinek meghatározása. Az indítás során számos kiadással kell számolni:

 • Domain név és tárhely: egy érvényes domain név és megfelelő tárhely szolgáltatás nélkülözhetetlen.
 • Webáruház motor: választhatsz bérelhető platformot vagy nyílt forráskódú megoldást, melyek mindegyike külön költségekkel jár.

Bérelhető vagy egyedi webshop?

Az üzemeltetés folyamán fontos döntést kell hoznod arról, hogy bérelsz egy már létező platformot, vagy saját fejlesztésű webshopot kívánsz létrehozni. Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai.

 • Bérelhető webshop: gyors és egyszerű megoldás, alacsony kezdeti költségekkel. Példák erre az UNAS és a Shoprenter rendszerei. Hátránya lehet, hogy kevésbé testreszabható és havi díjat kell fizetni.
 • Egyedi fejlesztésű webshop: magasabb kezdeti befektetést igényel, de teljes mértékben testreszabható és nincs havi díj. Az üzemeltetés során viszont nagyobb technikai tudást igényel és folyamatos karbantartást igényel.

Üzemeltetési költségek áttekintése

A webshop üzemeltetés nem csak a technikai költségekből áll. Több egyéb költséggel is számolni kell:

 • Marketing: a webshop sikeréhez elengedhetetlen, hogy megfelelő marketing stratégiát alkalmazz. Ez lehet keresőoptimalizálás (SEO), Google Ads vagy Facebook hirdetések.
 • Könyvelés és adózás: minden vállalkozónak meg kell felelnie az adózási kötelezettségeknek, illetve szükség van könyvelői szolgáltatásokra.
 • Szállítási költségek: a csomagküldés díjai a termékek mérete és súlya szerint változnak. A jó szállítási szolgáltatás alapvetően befolyásolja a vásárlói elégedettséget.

Bankkártyás fizetési módok

A webshop üzemeltetés során alapvető a különböző fizetési módok biztosítása. A bankkártyás fizetések jelentős szerepet játszanak az online értékesítésben, azonban ezek további költségekkel járnak, mint például a tranzakciónkénti díjak.

Általános szerződési feltételek (ÁSZF) és adatvédelmi kötelezettségek

Minden webshop esetében fontos az ÁSZF és az adatvédelmi tájékoztató elkészítése. Ezek a dokumentumok biztosítják a jogi keretet a vásárlók és az üzemeltetők között, valamint szabályozzák az ügyfelek adatainak kezelését is. Érdemes ezeket szakemberrel ellenőriztetni, hogy jogilag minden rendben legyen.

SEO és marketing

A webshop sikere nagyban függ a weboldal látogatottságától. A SEO vagy keresőoptimalizálás lehetővé teszi, hogy a Google keresési eredményeiben előkelő helyet foglaljon el a webshop, így több látogatót vonzzon. A marketing költségeit figyelembe kell venni a webshop üzemeltetés költségei között, hiszen enélkül nehéz tartósan sikeres webshopot fenntartani.