2024.07.16.
Napelemek telepítése

Napelemek telepítése

 1. Napelemek telepítése magánháznál

A magánházak napelemes rendszereinek telepítése az egyik legnépszerűbb módja a környezetbarát és költséghatékony energiaforrások kihasználásának. A telepítési folyamat általában a következő lépésekből áll:

 1. Helyszíni felmérés: Szakértők felmérik a ház tetőjének állapotát, tájolását és az esetleges árnyékoló tényezőket.
 2. Engedélyeztetés: Szükséges engedélyek beszerzése helyi önkormányzatoktól vagy egyéb hatóságoktól.
 3. Rendszer kialakítása: A ház energiafogyasztásának és elhelyezkedésének figyelembevételével meghatározzák a szükséges napelemek számát és típusát.
 4. Telepítés: Szakképzett munkatársak végzik el a napelemek és az ahhoz kapcsolódó inverterek, kábelrendszerek telepítését.
 5. Bekötés az elektromos hálózatba: A rendszer összekapcsolása az országos hálózattal, ami lehetővé teszi a túltermelt energia visszatáplálását.
 1. Napelemek telepítése lakótelepen

Lakótelepeken a napelemek telepítése nagyobb kihívást jelenthet, mivel itt a közös tulajdonú tetőfelületek kezelése bonyolultabb:

 1. Közösségi egyeztetés: A lakóközösség beleegyezése szükséges, ami általában közgyűlésen dől el.
 2. Tervezés és engedélyeztetés: A nagyobb tetőfelületek és a lakóközösség igényei miatt a tervezési fázis alaposabb, több engedély beszerzése szükséges.
 3. Telepítési munkálatok: A telepítés során figyelembe kell venni a lakók napközbeni aktivitását, zavarásuk minimalizálása érdekében.
 4. Karbantartás és üzemeltetés: A rendszer karbantartását és a hibaelhárítást közösen finanszírozza a lakóközösség.
 1. Mekkora energiafelhasználást fedhet le?

A napelemekkel előállított energia mértéke jelentősen függ az installált panelek mennyiségétől, minőségétől, és az adott helyszín napsütéses óráinak számától. Átlagosan egy magyarországi családi ház esetében a napelemek 70-100%-ban képesek kielégíteni az energiaigényeket, míg lakótelepek esetében ez az arány változó lehet, attól függően, hogy mennyire optimalizált a rendszer az egyes lakások energiafogyasztásához.

 1. GYIK
 • Mennyibe kerül a napelemek telepítése?
  • A költségek változóak, de általánosan 500,000 – 2,000,000 Ft között mozognak, függően a rendszer nagyságától és a technológiától.
 • Szükséges-e speciális karbantartás?
  • A napelem rendszerek karbantartása minimális, évente ajánlott egy szakértő általi átvizsgálás.
 • Mennyi idő alatt térül meg a beruházás?
  • A megtérülési idő általában 7-12 év között mozog, függően a rendszer hatékonyságától és az elektromos áram árának alakulásától.
 • Milyen garancia van a napelemekre?
  • A garanciaidő általában 10-25 év a panelekre, míg az inverterekre körülbelül 5-10 év.

A napelemek telepítése nemcsak költséghatékony, hanem környezetbarát megoldás is, amely hosszú távon hozzájárul a fenntartható energiagazdálkodáshoz és csökkenti a háztartások szén-dioxid kibocsátását.